Novinky 2011

 

27.11.2011 dneska je krásný den, sluníčko svítí a vůbec to venku nevypadá na podzim, udělali jsme pár fotek. A intenzivně se snažíme vybrat toho pravého. Musím říci, že to není vůbec jednoduché.

29.10 2011 asi začíná pravý podzim je sychravo a nechce se nám ani ven. Co naplat musíme. Výběr pejska na krytí je na spadnutí. Ti co mají už odchování prvního vrhu za sebou jistě potvrdí že poprvé je to prostě jiné a tak je to se vším. Snažíme se k výběru přistupovat zodpovědně. Radíme se v Čechách i na Slovensku. Pár favoritů už se rýsuje.

14.10 přidána sekce odkazy. Nenašli jste u nás co jste hledaly. Potřebujete poradit nebo si chcete vybrat štěňátko, zde jsou odkazy na kterých jistě naleznete co potřebujete.

11.10 2011  začínáme se poohlížet po pejskovi na krytí. Je to docela zábava studovat všechna pro a proti, proč zrovna tenhle a ne tamten.

29.9 2011 včera jsem Bele udělala radost (spíš sobě) a koupila jsem jí postroj. Všem mohu vřele doporučit je to lepší než obojek.

12.9 2011 v sobotu jsme se jeli podívat na speciální výstavu Slovenských čuvačů do Slaného. Byla tam spousta krásných psů. Jen jsi vybrat. Ale máme před sebou minimálně půl roku čekání tak se pokusíme ho nějak smysluplně využít. Plánované krytí uskutečníme začátkem roku 2012. Krycího psa a úspěšnost uveřejníme, až když bude výsledek sonograficky potvrzen.

9. 9 2011 to čekání bylo k nevydržení tak jsme šli na sono již dnes no a výsledek je štěňátka Bela nečeká. Je nám to moc líto. Stálo nás to spoustu času a sil. Není to jen o tom, že přijedete k pejskovi a šup šup a je hotovo. Už jen vybrat toho správného je úkol (alespoň v našem případě) téměř nadlidský. Musím konstatovat, že poradci chovu asi mají v něčem pravdu když na přední místa v krycím listě staví osvědčené plemeníky, kteří mají už něco za sebou. No jo, ale já mluvím jen sama za sebe  buďto budu mít něco "nového" nebo raději nebudu mít štěnátka vůbec. Možná, že časem dojdu k jinému rozhodnutí, ale zatím to cítím takhle. Trošku jsem to obrečela, manžel si zanadával na mojí tvrdohlavost, ale život jde dál. Samozřejmě co se týká Ibra v jeho případě zbraně neskládáme a pokusíme se znova. Ale na  jaro bychom rádi pro Belinku našli přeci jen trošku zkušenějšího pejska. Psaní těhto vysvětlení je tak, no prostě divné. Příště  budeme avízovat narození štěnátek, až když to bude opravdu jisté na 100%. Bohužel jsme do nynějška nebyli úspěšní, ale i to k životu patří. Ale na pejsky, kteří to s námi zkusili nezapomeneme snad pejsek č.3 bude zdatnější.

6. 9 2011 ani nevím co psát no prostě a jasně buďto jsme přišli moc brzy nebo štěňátka nebudou. Žádný další komentář není třeba snad jen, že jsme moc zklamaní. Pro jistotu jsme se nechali objednat znovu na kontrolní sono ve třicátém dni. Tak ještě týden malé naděje.

5.9 2011 na sonografické vyšetření  jsme objednáni dne 6.9 2011 v 16.00.

1. 9 2011 dnes přišlo aktuální foto Florindy (štěně Bony) s ještě aktuálnější popis destruktivní činnosti, kterou páchá na zahrdě. To si musíte přečíst opravdu to stojí za to (citace majitelky Florindy) přeji příjemnou zábavu při čtení. Myslím, že  všichni alespoň v maličkostech poznáte své miláčky.

Posílám pár fotek Florindy, která roste jako maxipes Fík, je moc chytrá a má neuvěřitelné množství energie, kterou jen těžko udržet a směrovat k něčemu jinému než plenění a destrukci :o)))

 
Florinda aktuálně následuje pevně své 3 základní životní zásady: 1) v žádném květináči nesmí zůstat žádná rostlina, taky v žádném květináči, ze kterého byla odstraněna rostlina nesmí zůstat hlína, hlínu je třeba vysypat zejména tam, kde udělá nejvíc bordelu, květináč je po té potřeba zcela zničit 2) ve skleníku rozhodně nesmí růst čínské zelí, pokud nějaké roste, je třeba ho vytrhnout a rozcupovat na kusy, případně nesmí žádné čínské zelí růst rovně, na každé se musí šlápnout, aby se pořádně oválelo v hlíně 3) v misce na vodu nikdy nesmí zůstat žádná voda, je potřeba ji okamžitě vylít nebo vyhrabat prackama hned, jak se tam octne, do rozlité vody je potřeba si ihned lehnout celým tělem a ležet v ní, po té je potřeba se oválet v bahně, aby byl mejkap kožichu dokonalý...
 
a vše dodržuje do puntíku :o))
 
tchýně si myslí, že je to mládě plivníka, ne psa :o))) a tchán se od rána do večera směje každému dokonale vysypanému květináči a vytrvale nalévá další a další vodu
 
 
 
 

28. 8 2011 symbióza psa s kočkou tak to je naše Bela s Honzíkem. Jinak odpočíváme a těšíme se na příští pondělí kdy půjdeme na sonografické vyšetření.

26. 8 2011 poslední dny je takové vedro, že Bely veškerá činnost se omezila jen na ležení na chladných dlaždičkách v předsíni a chytání myší v nedaleko posečeném poli a krátké večerní vykoupání v rybníce. Toť vše.

 

21.8 2011 přidány nové fotografie do sekce foto. Užíváme posledních záchvěvů léta i když jsou asi nejteplejší z celých prázdnin.

15.8 2011 tak zítra by se měla Bona rozloučit s posledním štěňátkam(fenkou Florindou) její majitelé si užili posledních pár odpočinkových dnů u moře a nyní je čeká rozmazlování a muckání s novým přírůstkem, výchova se také nesmí opomenout.My si vychutnáme posledních pár prázdninových dní, a pak vzhůru za povinnostmi

14.8 2011 Máme nakryto. Nevím jestli se tady mám rozepisovat o strastech které nás potkali. Protože je konec dobrý pokusím se o úsměvné shrnutí dnešních zážitků. Kolena mám otlačená ještě nyní, chvílema vypadalo, že manžel při naskakování Ibra na Belu vypustí duši jak ho podpíral a aby toho nebylo málo na zpáteční cestě když jsme jeli vrátit pejska jsem si roztrhla kalhoty přes celý zadek a ještě se strhla taková bouřka, že ani stěrače nestíhaly (zmoklé prádlo nestojí ani za řeč). Takže díky vydatné slovní podpoře od paní Jany Goliášové máme hotovo (velké díky) Dá li pán Bůh tak se za dva měsíce můžeme těšit na štěňátka. Za 21 dní na shledanou na sonu.

13.8 2011 vyrážíme v 9.15. Bela vyhlíží a Ibro už čeká. I přes obrovskou snahu se krytí nezdařilo. Čas strávený u Ibra hodina a půl. Volíme jinou taktiku a bereme pejska k nám. Zítra podáme další info.

naše Bela

Ibro a Bela

12.8 2011 Nevydrželi jsme a jeli jsme na návštěvu za Ibrem. Proběhlo malé seznámení, zdrželi jsme se tak 1/2 hodinky.

10.8 2011 nic důležitého se zatím neděje, užíváme pohodu a procházky. Někdy uhlídat všechny čtyři dá pěknou fušku.

 

9.8 2011 hodnota progesteronu zatím nízká 2,6. V sobotu uskutečníme první pokus. Jinak odběr proběhl zcela bez problémů (Svinčice MVDr Huňáčková cena 250 kč, ráno v 8.00hod odběr v 16.00 hod výsledek) Nožku má Bela opět vyholenou, ale co.

8. 8 2011 na zítra jsme objednáni na progesteron. Takže budeme chytřejší jak na tom Bela je. 

7. 8 2011 dnes byl náročný den pro nás pro všechny. Konečně jsme se posunuli dál k našemu cíly a to nakrytí naší Bely. Vím, že pro někoho je to rutina a všechno jde samo, ale jsme začátečníci a posouváme se krůček pa krůčku. Dnes jsem udělali jeden z velkých a to je bonitace IBRA. Jeli jsme do Slaného, kde probíhala výborová schůze SCHSC a paní Jana Tomešková si na nás udělala čas. Tímto moc děkujeme. Vše proběhlo v pořádku a Ibro si odnesl krásný bonitační kód 4J1A6/A a my spoustu cenných rad. Lilo jako s konve, fotky a video Ibra dodáme později. Tady se můžete podívat na video z dřívějška, za kvalitu se omlouváme: http://www.youtube.com/watch?v=v2P0RMJcP5k

6. 8 2011 dnes má naše starší dcera Barborka velký den. Slaví osmnácté narozeniny je u nás okolo 30 hostů a Belinka to snáší se stoickým klidem.

5.8 2011 Přidány fotky do sekce kamarádi. Bony štěňátko fenka jménem "Meggy".

4.8 2011 Naším vyvoleným se stal IBRO OSTRÁ HORA. Jeho hledání nebylo zrovna jednoduché. Mým úkolem bylo e-mailem oslovit majitelé potencionálních nápadníků a vytáhnou z nich současná fota pejsků a zároveň vyzvědět jejich krycí schopnosti (zdali nějaké byly). Vše zjištěné putovalo na Slovensko k paní Janě Goliášové, ta vše zhlédla a průběžně se k jednotlivým pejskům vyjadřovala. A pak nám v síti uvízl IBRO pamatuji si to, jako kdyby to bylo dnes. Když jsem ho uviděla, hned jsem věděla, že se paní Goliášové bude líbit. Natočili jsme 15 minutové video, které okamžitě letělo na Slovensko. A nespletla jsem se, líbil se moc. A tak jsem dostala instrukce. Zkontrolujte uši, zuby, a kuličky zmohla jsem se jen na Hmm. Dokážete si představit, že vidíte cizího psa 5minut a máte mu zkontrolovat kuličky v pytlíku. No nic, zkrátím to, vše bylo v pořádku. Pak jsme museli na vyšetření na DKK, taky pěkný zážitek. Podotýkám, že jsme jeli s pejskem sami bez majitelů. Výsledek výborný DKK 0/0. Nyní nám už chybí jen ta bonitace, na kterou jedeme v neděli do Prahy. A potom samozřejmě úspěšně nakrýt naší Belinku. To bude asi nejtvrdší oříšek, ale co třeba Ibro příjemně překvapí. O případném úspěchu, ale i neúspěchu budeme průběžně informovat. 

2.8. 2011 Tak a je to tady. Bela začala hárat. Pejsek na krytí je připravený. Čekáme na bonitaci. Snad vše stihneme a tentokrát budeme úspěšní. Už nyní mě zachvacuje mírná panika z toho, že nemáme ještě zbonitováno. No uvidíme. Pejska jsme zvolili po velkém hledání a samozřejmě jsme dali na radu paní Jany Goliášové (vždy si najde čas a dobře nám poradí, děkujeme).Se jménem mějte ještě chviličku strpení né, že bychom ho nechtěli prozradit, ale s ohledem, že ještě nejsou dořešené všechny náležitosti potřebné ke krytí, tak z tohoto důvodu stále ještě neuvádíme jméno pejska. Porodnice je připravená, pan truhlář odvedl moc dobrou práci. Jinak vše běží v poklidu chodíme na procházky s Bonou a jejími dvěmi štěňátky (čekáme, až si je majitelé vyzvednou po dovolené) na foto se můžete podívat v sekci kamarádi. Jinak nakonec se všechna štěnátka vybarvila po mamince typ Rex. To nám čuvačářům se to stát nemůže, my máme jen bílé kuličky.

 

14.7. 2011 dnes jsme byli na očkování se štěňátky. Vše je v pořádku a zanedlouho budou moci odcházet do nových domovů. Všechna štěňátka mají již své majitele. Doufáme, že tak jak to šlo hladce (vyjma porodu) Boně a mamince s prckama tak, že stejně úspěšní budeme na podzim my.

U krycího psa pro naší Belu ještě čekáme na uchovnění. Ale neponecháváme nic náhodě a svědomitě se připravujeme. Děláme kompletní rekonstrukci letní kuchyně. Nechali jsme natáhnout topení (aby bylo alespoň v zimě zavlažíno ) vyměnili jsme okna a nechali jsme u truhláře zhotovit porodnici. Myslím, že je to dobrý nápad a investice se vyplatí po zkušenostech s Bonou kdy hned první štěně zalehla.

 

1. 7. 2011 přidáno foto do sekce kamarádi. Krmení štěňátek.

24. 6. 2011  začínáme přikrmovat, štěňátka baští krásně jsou to pěkné kuličky. Foto dodáme ještě dnes. Volná jedna fenka.

      

11.6.2011 Přidány fotografie šťěnátek do sekce kamarádi. Vypadá to, že všechna šťěnátka budou zbarvená po tatínkovi.

10.6. 2011  Bona (sekce kamárádi) se má lépe. Každý den s ní jezdíme k doktorovi. Ty porodní komplikace nebyly zrovna lehké. Z 12 štěnátek přežilo pouze 6. Délka porodu 26 hodin. I přes velkou péči doktorů je Bona v zuboženém stavu, ale nyní je už z nejhoršího venku a blýská se na lepší časy. Šťenátka se mají čile k světu. Za pár dní dodáme foto.

S Belinkou je vše v pořádku. Stále zápasíme s jídlem. Čekáme na uchovnění jejího ženich a už se moc těšíme, jak se nám tentokrát bude dařit s krytím. Mě osobně se podařilo úspěšně dokončit vysokou školu tak budu mít nyní víc času jak na rodinu tak na Belu. Možná, že bychom mohli vyrazit i na nějakou výstavu.

4. 6. 2011 Jsem z toho tak splašená, že jsem nenapsala kolik a co se narodilo tak jsou to 4 fenky a 2 pejsci. Zadána je jedna fenka a dva pejsci. Kdyby jste měli zájem o štěnátko tak se klidně ozvěte (maminka bude moc ráda). Cena bude symbolická 2000 Kč.

4.6.2011 je právě 1:11 a před hodinkou jsme skončili, porod trval s přestávkami 24 hodin byla to pěkná zabíračka, hlavně pro Bonušku, ale vše je už v pořádku štěnátka se mají čile k světu. Bona je vzorná máma a hezky se o ně stará. Když jsem viděla jak na mě kouká těma očima, tak jsem si tak v duchu říkala že tohle nemůžu naší Belince udělat. Ale Bona to měla opravdu těžké, rodila dlouho a ještě tam byly nějaké koplikace. Až bude mít štěnátka Belinka, tak se musím řádně teoreticky i prakticky připravit. Dneska to byly první hodiny praxe. Přejeme Boně i štěnátkům hodně zdraví. Foto dodáme později.

3. 6. 2011 Rodíme je 0:11 minut a máme první štěnátko, samozřejmě Bona neporodila v boudě, ale pod vysokou jedlí kde vždy odpočívá, takže následuje velké stěhování zpět do boudy. Podrobnosti budou doplněny ještě dnes.

2. 6. 2011 Bona (fenka NO) je těsně před porodem, když jí vidím jak je kulaťoučká, sotva chodí tak mi jí je úplně líto. Už aby to měla zasebou. Jsme moc zvědaví zatím máme zamluveny jen jednu fenku a dva psi tak kdyby jste měli zájem tak neváhejte a zavolejte. Ohledně naší Belinky máme také nějaké novinky. Máme vybraného pejska na krytí po dlouhém hledání a po konzultaci s paní Goliášovou jsme konečně našli "snad" toho pravého. Jméno si ještě necháme hvíli pro sebe, je totiž nutné udělat ještě nejaké náležitosti. Snad se vše podaří k naší spokojenosti. Pejska si můžete prohlédnout zde:http://www.youtube.com/watch?v=v2P0RMJcP5k a taky na fotkách když byl na rentgenu na DKK. (Mimochodem má nožky v pořádku DKK 0/0)

trošku jsem si schrupnul      pořád mě nechteli pustit na zadní sedačky, tak jsem alespoň nakukoval

17.5. 2011 konečně jsem se donutila  k tomu, abych vyfotila naše nové přírůstky do rodiny ovečky (tedy jeden beránek a jedna ovečka). Bela je vesele prohání nejraději by byla v ohradě pořád s nimy.

            

7. 5. 2011 máme ovečky. Museli jsme udělat menší bezpečnostní úpravy. Naší smešnou ohrádku ovce překonali během 5 s. Museli jsme natáhnout kolem ohrady pletivo a i tak než jsme ho natáhli dva břečťany a jeden stromek vzaly za své. Bela jen nakukuje. Chtěla by se honit, ale do ohrady jí na volno pustíme až za pár dní ovečky jsou dost vyjevené z nového prostředí a ještě aby je proháněl pes tak to by je asi klepla pepka. Foto dodáme později .

5. 5. 2011 Tak zítra si jdeme pro ovečky. Moc se na ně těšíme jsme zvědaví co bude Belinka dělat? Jak se bude chovat? Foto dodáme později nemáme fotoaparát(maminka ho má na dovolené). Sono potvrdilo březost Bony (sekce kamarádi). Kdyby jste měli zájem o štěnátko NO tak se ozvěte. Zamluveny jsou zatím jen dvě fenky.

28. 4. 2011 Přidány nové fotky do galerie 2011.

12. 4. 2011  Rozhodli jsme se, že když nemáme štěnátka tak naší Bele pořídíme kamaráda, a to hned dva. Tak za tři neděle nám přivezou ovečku a beránka. Alespoň si Belinka bude mít s kým hrát. Už jsme jim koupili obojky, aby byli právoplatnými členy smečky. Foto dodáme později, zatím jen foto příbytku a ohrádky.

7. 4. 2011 Přidáno foto sekce kamarádi  "otec stěnátek"

5.4. 2011 Přidány nové fotky 2011

4. 4. 2011 Aktualizována sekce kamarádi. Zítra doplníme foto 2011.

3. 4. 2011 Je navečer kolem sedmé hodiny a je hotovo. Bona (sekce kamarádi) je nakrytá. Pejsek přišel trošku si pohráli a i s dobou svázání to nebylo delší jak 30 min. Tak takhle by to asi mělo vypadat.

3. 4. 2011 Aktualizace foto 2011. Přidáno pár foteček. Máme foťák na dvě věci a ještě neumíme fotit. Z třiceti či padesáti fotek jsou použitelný tak dvě tři. Co všechno se bude muset člověk kůli těm pejskům naučit. Zase je dobré že nás posouvají stále vpřed. Ještě před třemi měsíci jsem si nedovedla představit obhospodařovat takovýto web a dneska kdybych měla materiál tak bych ho aktualizoval každý den, tak mě to baví. Ale když máte jednoho pejska jako já tak se toho moc aktualizovat nedá. V dohledné době přidáme sekci kamarádi a v ní bude fenka NO Bona. Je to fenka mojí maminky (bydlí tak 20 m od nás) a v dohledné době bude mít štěnátka, (snad jestli se jí podaří nakrýt) mamince jsem předala zkušenosti, které jsme nabyli s Belou tak jí držím palečky.

31. 3 2011 Začínáme se poohlížet po pejskovi na krytí (jsme důslední snažíme se hledat všude, chceme totiž někoho vyjímečného, takového jako byl Hubert) a zázoveň hledáme i vhodné páníčky. Byli bychom rádi, aby se štěňátka měla opravdu dobře.

29. 3. 2011 Začíná krásné počasí a my si užíváme, dlouhých procházek. Taky se snažíme Belu naučit jíst granule a už se nám to pomalu daří (zatím jí vetšinou hovězí maso s rýží) děkuji bohu, že máme pejska jenom jednoho, nevím kolik bychom jich tímto způsobem uživili. Taky se začínáme poohlížet po ženichovi. Je mi jasné, že je to trošku brzy ale ať. Z minula jsme tak rozhozený že i ten půl rok co máme před sebou nám bude málo. V příštích dnech aktualizuji foto 2011.

16. 3. 2011 Ještě jednou veliký dík patří manželům Polívkovým. Děkujeme.

16. 3. 2011 Čas, který bychom věnovali štěňátkům, budeme věnovat naší Bele. Začíná jaro, tak budou procházky intenzivnější a delší. Už se na to moc těšíme.

9. 3. 2011 Tak s politováním musíme konstatovat, že žádná štěňátka nebudou. Je nám to moc líto. Tak snad na podzim či příští jaro.

7. 3. 2011 na středu 9. 3. 2011 ve 14.00 hod jsme objednáni na sono.

1. 3. 2011 Tajně doufáme, že příroda udělá malý zázrak a i přesto, že nedošlo k učebnicovému spojení při krytí, tak veříme, že přeci jen by tam nějaké štěnátko mohlo být. Cca za 14 dní zkusíme sono. Držte nám palečky prosím.

 14. 2. 2011  22:25 Tak a je hotovo. Progesteron nám zdělil, že vhodný den byl před dvěma dny. Tak zatím někdy příště. Byla to alespoň dobrá zkušenost. Děkujeme ještě jednou panu Polívkovi a paní Goliášové.

14. 2. 11  Je svátek zamilovaných tak že by snad  dnes?. Dneska nám došla trpělivost a jeli jsme s Belinku do Litoměřic na progesteron. Tak čekáme na výsledky v 16. 00 by měly být hotové. Alespoň přestanem trápit sebe i Belinku a hlavně pana Polívku, který s námi má neskutečnou trpělivost,  tímto mu děkujeme za jeho ochotu a hlavně čas, který nám věnoval. Děkujeme

13. 2. 11 Pořád zkoušíme. Jsme trochu zklamaní. Všechno vypadá dobře je chybí ten pomyslný jeden krůček.

12. 2. 11 Zkoušíme a zkoušíme, radíme se a znova se radíme. Je vidět že jsme nezkušení začátečníci. Tak snad někdy příště.

Dne 11. 2. 2011 myslela jsem si, že jedenáctka je moje šťastné číslo a není. Asi ještě není ten správný čas. Plně v to doufáme. Sama za sebe musím konstatovat, že mě ani ve snu nenapadlo, jak to bude těžké. Taky začínám propadat mírné panice. Ale co? Co se má stát stane se. Zatím to nevzdáváme.

 

Dne 10. 2. 2011  přijeli jsme a Hubert už  Belinku vítal, jen jsme zaparkovali auto. Šlo se hned na věc. Žádné otálení. Hubert se moc snažil, ale nepovedlo se. Bela byla dnes nějaká nevrlá. Nevadí budeme jezdit tak dlouho, dokud se to nepovede. A když ne tak se svět také nezboří. Děkujeme panu Polívkovi za jeho trpělivost.

Dne 9. 2. 2011 dneska už to bylo lepší, ale ještě to nebylo ono. Hubert se chová k naší Belince jako pravý milovník. Pořád jí olizuje, pusinkuje a dokonce dneska už se měl k činu. Jen ta koncovka není to pravé ořechové. Času je dost zítra jedeme znova vyzbrojeni radami od odbornice na slovo vzaté paní Goliášové. Tímto jí děkuji za rady. Tak zítra vzhůru do boje. PS: Kafíčko od pana Polívky bylo výborné. Děkujeme.

 

Fešák Hubert+Bela

Dne 8. 2. 2011 jedeme za ženichem. Je to Acer Tasíkův dvůr. Hubert, jak mu říkají majitelé je překrásný. No jsme jenom laici, moc se v tom nevyznáme, ale nám se líbí a Belince taky a moc. Zatím se jenom oňuchávají a Hubert na ní může oči a čumák nechat, ale zatím se mu do obšťastňování moc nechce. Nevzdáváme to a zítra vyrážíme znova. Tak nám držte palce.